Günü Değil “Yarını Yakala”
|Her şeyin hızla değiştiği bir dünyada, sorunlar geçmişin yaklaşımlarıyla çözülemez. “Hız Tanrıdır, zaman Şeytan”…
Hızlı bir değişim yüzyılı olan 21. yüzyılda manevi değerler kadar maddi değerler de kökten değişiyor. örneğin, 1 kg altının 8500 $ olmasına karşılık, 1 kg 800 MH Pentium III bilgisayar programının fiyatının 94.000 $ olması, bilginin yarattığı katma değerin kıyaslanamayacak ölçüde arttığını göstermektedir.
70 ve 80’li yıllar mavi yakalıların işlerini kaybettikleri acılı bir dönemdi. 2000li yıllar ise beyaz yakalıları tehdit etmektedir. Bu, gerek Türkiye’deki krizden, gerekse 11 Eylülü izleyen koşullardan bağımsız bir gelişmedir. Her şeyin hızla değiştiği bir dünyada, sorunlar geçmişin yaklaşımlarıyla çözülemez.
“Hız Tanrıdır, Zaman Şeytan”
Silicon Vadisinde bir özdeyiş vardır: Hız tanrıdır, zaman ise şeytan. Bu, olayları beklemeye alan, sürüncemede bırakan anlayışın bittiğini gösteriyor. Bugün, perde açılırken senaryo değiştirmeye hazır olacak esnekliği göstermek gerekmektedir. Değişen koşullara uygun kararları vermek ve değişime yönelmek güç işaretidir.
Yenilenmeyen Kokar
Okullarda alınan eğitimlerin de süpermarket raflarındaki ürünler gibi son kullanma tarihleri vardır. İki yılda bir bilgilerini güncellemeyenler için kokuşmak kaçınılmazdır. Sık yıkanmayan insanların kendi kokularını duymamaları gibi, bilgi birikimi kokuşan insanlar da kendileri rahat eder ancak kurumlarını rahatsız ederler.
Gelecek altın yakalıların dünyası olacaktır. Kişiyi altın yakalı yapacak olan ise eğitimini günün koşullarına uydurmak ve sürekli gelişim içinde olmaktır.
Güçlü Şirketler
Gallup’un 2500 şirkette ve 80.000 çalışanla yaptığı bir araştırma, gözde kurumların, çalışanlarına yeni fırsatlar sunan, onların gelişmesine olanak sağlayan kurumlar olduğunu göstermektedir. Bu şirketlerin özellikleri şöyle sıralanmıştır:
- İşte kendinden ne beklendiğini bilmek
- İşini doğru yapabilmek için gerekli donanıma sahip olmak
- En iyi yaptığını her gün yapabilmek
- Son bir ay içinde yaptığı iyi bir şey için takdir görmek
- Herhangi birinden, insan olarak ilgi görmek
- Biri tarafından gelişmek için cesaretlendirilmek
- Çalıştığı kişiler tarafından görüşleri hesaba katılmak
- Şirketinin varoluş amacı veya misyonunu benimsemek, işinin önemli olduğunu hissetmek
- Yaptığı işin kaliteli olmasına önem verildiğini görmek
- İş yerinde çok iyi arkadaşım diyebileceği biri olduğunu bilmek
- Son altı ay içinde kişisel gelişimiyle ilgili olarak biriyle konuşmak
- Son bir yıl içinde işinde öğrenme ve gelişme imkanı bulmak
Başarı Gönüllülerin
Birleşmiş Milletler 2001 yılını “Gönüllüler Yılı” ilan etmiştir. Gönüllülük, hayır işi yapmak ya da toplumsal projelere karşılıksız katılmak değil, kişinin doğru olduğuna inandığı bir amaç uğruna emeğini ortaya koymasıdır. Kimseden bir şey beklemeden kendini motive etmektir; inanmak, emek vermek ve harekete geçmektir. Gönüllülük yaşamaya, çalışmaya, başarmaya, öğrenmeye ve paylaşmaya gönüllü olmak demektir.
Gelecek birkaç yıl Dünya için zor, Türkiye için daha zor olacaktır. Bir dönem çok moda olan günü yakala’mak artık nostaljik bir deyimdir. 2001 yılı, gönülden gelen bir çabayla, yaptığı işin lideri ve sürükleyicisi olan iyimser, yapıcı ve olumlu düşünen altın yakalı’ların “yarını yakalayacağı” bir yıl olacaktır.