Yeni kuşak ölçüm araçlarının sunduğu olanaklar

yeni-kusak-olcum.jpg_6815801[1]

Verimliliğin böylesine öne çıktığı bir dünyada, çalışanın yaratacağı katma değer bir kurumun en önemli rekabet gücüdür.

Başlıca insan kaynakları işlevlerinin, özellikle de çalışan performansının, yöneticinin sorumluluğunda olduğunu bu nedenle vurguluyoruz. çalışanın yaratacağı katma değere yönelik her türlü ölçüm, değerlendirme ve yöntemin günümüzde böylesine önem kazanması da yine bu nedene dayanıyor.

Öncelikle, henüz iş başvurusu aşamasında, adayların performanslarını gerçeğe çok yakın bir ölçüde öngörmek insan kaynakları sorumlularını ve yöneticileri uğraştıran konuların başında gelir. İsabetli bir seçme süreci, bütünlüklü bir yaklaşımla ve dört yönlü bir değerlendirmeyle mümkündür. Dört yönlü değerlendirmenin öğeleri: Teknik bilgi ve düşünsel yeterlilikler, kişilik, baskı altında davranışlar ve kurumsal bağlılığı belirleyen değerler ve yönelimlerdir.

Teknik bilgi ve düşünsel yeterlilik: Bir görevin gereklerinin iş tanımına uygun düzeyde yapılıp yapılmayacağını belirlemek için, adayların özgeçmişlerinin taranması ve iş görüşmesi yeterli olur. Bu incelemede eğitim düzeyi ve iş deneyimi gerçeğe çok yakın bir biçimde değerlendirilebilir.

Kişilik özellikleri: Bir kişilik testi tarafından ölçülebilir, böylelikle adayla ilgili geçerliliği daha yüksek bir değerlendirme yapılabilir.

Ancak bireylerin iş başarısı, bugüne kadar geliştirilmiş olan testlerle ölçülemeyen iki faktöre de bağlıdır. Bunlardan biri, strese dayanıklılığı içeren baskı altında davranış, diğeri değerler, motivler ve tercihler tarafından belirlenen kurumsal bağlılıktır.

Görev performansı ve Ortam performansı

Özgeçmiş ve iş görüşmesi ile teknik bilgi ve düşünsel yeterliliklerin belirlenmesi, pozisyonun gerektirdiği görevin beklendiği biçimde yerine getirilmesini öngörmeyi sağlar. Ancak, günümüzün yoğun rekabet ortamında öne geçmeyi amaçlayan şirketler bu düzeyde bir iş performansıyla yetinemezler.

Değişimci ve yenilikçi kurumların ihtiyaç duyduğu iş performansının gerçek belirleyicisi ortam performansıdır. Ortam performansının da iki boyutu vardır: Birincisi, çok çalışmak, gönüllülük ve kuruma bağlılık özelliklerini içeren işe adanmışlıktır. İkincisi de, işbirliği, ekip üyelerine destek olmak gibi davranışları içeren insanlar arası ilişkileri kolaylaştırmaktır.

Günümüz çalışma hayatının derinden ihtiyaç duyduğu ekip çalışması, işe adanmışlık, baskı altında verimli olma özellikleri ancak yeni kuşak ölçüm araçları ile ölçülebilir.

Hogan Değerlendirme Sistemleri tarafından sunulan psikometrik ölçüm araçları, iş hayatının gereklerinden doğmuş, yüksek başarı gösterenlerin performans kriterleriyle belirlenmiş, yeni kuşak ölçüm araçlarıdır. Sundukları kullanım kolaylığı ile de iş performansını gerçeğe en yakın öngörme olanağı vermektedirler.

Sending
User Review
3 (1 vote)

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.